sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Qiu Xiaolong: Musta Sydän


Ylikomisario Chen Cao on lomalla, kun toisinajattelijaksi julistettu kirjailijatar Yin Lige löydetään murhattuna.
Chenin työtoveri Yu ottaa jutun hoitaakseen, vaikka Chen on mukana minkä lomallaan tekemän käännöstyönsä ohella ehtii.
Yinin murha halutaan selvittää mahdollisimman nopeasti, sillä hänet tunnetaan romaanistaan joka kertoi kulttuurivallankumouksen vuosista. Tapaus on siis poliittisesti arkaluontoinen.

Musta sydän on Shanghailaisen ylikomisario Chen Caon kolmas juttu. Mustan sydämmen tarina on aika tavallinen, eikä kovin kiinnostava, mutta silti lukemisen arvoinen kirja. Kirja nimittäin on erittäin mielenkiintoinen kulttuurin kannalta. Itse en oikein osannut tätä kirjaa dekkarina lukeakkaan, sillä jotenkin varsinainen tarina ei tosiaan iskenyt.

Kirja kertoi aika paljon asioita kulttuurivallankumouksesta ja jotkin asioista tuntuikin jo tutulta, sillä luin joku aika sitten Lu Wenfun Herkkusuun joka kertoi myös kulttuurivallankumouksesta.

Musta sydän johdattaa lukijan ensimmäisien osien tapaan Kiinan monipuoliseen kulttuuriin, upporikkaiden ja rutiköyhien pariin. Xiaolong kuvailee ruokakulttuuria niin hyvin, että lukijalle tulee nälkä ja pitäisi päästä syömään niin paljon kirjassa puhuttuja taikinanyyttejä ja aamun ensimmäisiä nuudeleita. Kaikki kirjasta löytyvät ruokalajit eivät kuitenkaan nosta vettä kielelle, sillä kilpikonnat ja muut erikoisuudet, kuten tuhatvuotiset munat voisin suosiolla jättää kokeilematta.

Sananlaskut ja runot ovat todella suuressa osassa kirjassa ja niitä viliseekin vähän joka tilanteessa. Jokaisesta aiheestahan tulee tietenkin mieleen jokin kaunis runo tai juuri tilanteeseen sopiva sananlasku. Tämä tietenkin on täysin ymmärretää, sillä päähenkilö Chen Cao harrastaa runoja.

Dekkarian pidin enemmän Xiaolongin ensimmäisistä kirjoista, vaikka ei niissäkään muistaakseni rikos ollut pääasiassa. Suosittelen näitä kirjoja monipuolisesta kulttuurista kiinnostuneille, sekä niille jotka haluavat vaihtelua tavallisille dekkareille.

Lue myös: Punaisen sankarittaren kuolema ja Punaisen merkin tanssija.


Musta sydän, (When Red is Black, 2004)
Otava, 2007
Suom. Juhani Lindholm
s. 329
Kannen kuva: Sandi Fellman

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti